Skip to main content
Blog

RFID – wat kunt u ermee?

By No Comments6 min read

RFID – wat kunt u ermee?

RFID is dé oplossing voor het snel en efficiënt identificeren van producten. De techniek verbetert bedrijfsprocessen en vermindert fouten. Hoewel RFID in zijn huidige vorm al is uitgevonden in de jaren 60, wordt de techniek steeds robuuster door verdere technologische ontwikkelingen.

Lees bericht
RFID bij magazijn automatisering

RFID is dé oplossing voor het snel en efficiënt identificeren van producten. De techniek verbetert bedrijfsprocessen en vermindert fouten. Hoewel RFID in zijn huidige vorm al is uitgevonden in de jaren 60, wordt de techniek steeds robuuster door verdere technologische ontwikkelingen.

Er komen meer toepassingen waarbij RFID gebruikt wordt, zowel in de zakelijke markt als in toepassingen voor consumenten. Bij DatAction denken we bij RFID meestal aan een logistieke toepassing: productidentificatie in warehouses, maar ook in de consumentenmarkt is de techniek al niet meer weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan NFC-chips in smartphones en bankpassen waarmee je contactloos kunt betalen. Erik van den Belt vertelt u meer over de werking van deze technologie en over de voordelen én valkuilen.

Kun je kort omschrijven wat RFID is?

“RFID staat voor ‘Radio Frequency Identification’ en is een techniek waarbij data wordt opgeslagen in een ‘RFID tag’. Deze tag is fysiek bevestigd op of aan een product. Het doel is simpel: identificeren van producten en inzicht in de locatie van je producten.”

In welke gevallen is RFID een passende oplossing?

“RFID is interessant als je grote hoeveelheden tags in korte tijd wilt lezen. Bijvoorbeeld als je alle dozen op een pallet, inclusief hun inhoud, wilt identificeren. Handig: RFID leest de tags door de doos heen! De tag is daarnaast ideaal voor producten die je niet goed van een barcode kunt voorzien. Denk hierbij aan een verhuurbedrijf dat gereedschap verhuurt. Barcodes zullen hierop snel verloren gaan, worden vuil of raken beschadigd, maar een RFID tag kan je op een degelijke manier aan of zelfs in het product plaatsen. De tag blijft hierdoor leesbaar. 

Een ander voorbeeld van een RFID-toepassing is winkelvoorraad inventarisatie. Als je precies wilt weten welke maten en modellen kleding of schoenen nog op voorraad zijn, dan is individueel scannen met een barcode een hele klus. Met RFID is dit een stuk eenvoudiger. Als alle items zijn voorzien van een RFID tag, kan je met een RFID reader langs de rekken lopen en zo alle producten non-stop identificeren. Een hele winkel inventariseren kan dan binnen een uurtje klaar zijn. Je vindt bovendien producten eenvoudig terug als deze zijn voorzien van een tag. Op basis van de signaalsterkte die de RFID reader van een tag ontvangt weet je of het product in de buurt is of niet en bepaal je in welke richting het ligt.”

Hoe ziet zo’n RFID-tag eruit?

“Een tag bestaat uit een minuscule computerchip en een antenne in een omhulsel. Deze tags kunnen behoorlijk klein zijn. Zelfs zo klein dat ze bijvoorbeeld in een kartonnen prijskaartje of in een etiket kunnen worden verwerkt. Er bestaan ook tags die een stuk groter en robuuster zijn. Die zijn bedoeld om bijvoorbeeld op een krat, in een product of op een pallet te plaatsen.

Daarnaast onderscheiden we passieve en actieve RFID tags. Een passieve variant heeft geen eigen stroomvoorziening, een actieve variant heeft een eigen batterij. Laatstgenoemde kan zelf actief zenden, waardoor deze een groter bereik heeft.”

Wat zijn voordelen van RFID ten opzichte van andere scanmethodes?

“In de eerste plaats snelheid; met RFID kun je razendsnel een enorm aantal artikelen identificeren. Veel sneller dan met het scannen van barcodes! Een ander voordeel is dat er geen ‘line of sight’ nodig is. Bij een barcodescanner moet je altijd zicht hebben op de barcode om die te scannen. Met RFID is dit niet nodig omdat het radiosignaal ook opgevangen wordt als de tag niet in het zicht geplaatst is. Tot slot kun je aan RFID ook extra informatie toevoegen. Bij een traditionele barcode moet je daarvoor toch echt een nieuw etiket printen.”  

Genoeg voordelen dus! Zijn er zaken waar je rekening mee moet houden als je RFID gaat gebruiken? Zijn er ook valkuilen?

“Zeker. Bedenk goed dat een RFID-tag altijd binnen een bepaalde straal te ontvangen is. De reader zal in principe iedere RFID tag ontvangen die binnen dat bereik ligt. Dat hoeft dus niet per se een tag te zijn van het product dat voor je ligt, het kan evengoed een tag zijn van een product twee meter verderop. Dat kan soms onhandig zijn.  

Verder is het RFID signaal zwak, zeker bij de passieve RFID-tags zonder eigen batterij. Het signaal kan geblokkeerd worden door obstakels zoals muren of metalen panelen. De leesafstand van RFID is dus zeker een aandachtspunt. Ook de soort tag moet passen bij het product waarop het wordt toegepast.”

Waarom gelooft DatAction in deze technologie?

“De mogelijkheden van RFID zijn steeds verder ontwikkeld; de prijzen van tags zijn gedaald, de technieken zijn beter geworden. Ook de mobiele computers van tegenwoordig zijn een stuk krachtiger, waardoor ze in korte tijd heel veel data kunnen verwerken. Dat maakt RFID een interessante oplossing!” 

Wilt u verder praten over de producten en oplossingen van DatAction voor uw bedrijf?

Samen met u halen we het maximale resultaat uit uw warehouse of logistiek centrum. Voor meer informatie over de Nederlandse of Belgische markt kunt u contact met ons opnemen via onderstaande knop.

1 juli, 2022

Leestijd: 7 minuten

[post-views] x bekeken

Share

Ook interessant:

Also interesting:

Aussi intéressant: